Hulpverlening
Hulp vragen, gewoon doen
Eerste hulp bij gepieker
Gepieker zit vanbinnen, in onze gedachten en gevoelens. Wanneer je het aan niemand vertelt, weet ook niemand het. Soms laat je iets merken in je gedrag. Soms doe je dat niet, omdat je bang bent, je schaamt of anderen niet wilt lastig- vallen. Maar dat kleine steentje in je schoen kan een heus probleem worden en kan je uiteindelijk ziek maken. Blijf er niet mee zitten en praat erover met iemand.
Praten over hoe je je voelt en waar je mee zit is heel sterk en dapper. Je bent dan een doener, een durver. Praat met je ouders, je vrienden, je leerkracht, met je broer of zus of ja, ook met een onbekende.
Praten betekent ook dat er iemand luistert. We moeten opnieuw goed leren luisteren naar elkaar en daar tijd voor nemen. Je kan ook zelf aan iemand vragen hoe het écht gaat wanneer je je wat zorgen maakt… Het belangrijkste is dat je het deelt wanneer dat steentje in je schoen te groot wordt, want ‘delen is helen’. En als je geen prater bent, dan kan je ook schrijven, tekenen of zingen.
Voorkomen is beter dan genezen
Je kan zelf belangrijke dingen doen die helpen. Voldoende slapen zorgt ervoor dat je gedachten wat rust krijgen om alle indrukken van de dag te verwerken. Gezond eten helpt ook, want wat je eet doet iets met je binnenkant. Goed sporten geeft je een geluksgevoel, de ‘runner’s high’. En het is veel beter dan alcohol of drugs nemen, want die kunnen leiden tot psychische problemen. Neem ook niet te veel ‘schermtijd’ – gamen, sociale media én televisie. Zeker niet vlak voor het slapengaan. Soms ervaar je stress, te veel druk die je overvalt en die je niet altijd goed aankan. Ontstressen en ontspannen kunnen dan helpen. Hoe je dat doet, is voor iedereen anders. In de natuur gaan wandelen, muziek beluisteren, een bad nemen… Doen, het helpt je om in evenwicht te blijven!
Waar kan je terecht voor hulp?
Zit je met iets? Zoek tijdig hulp!
- Je kan praten met iemand die je vertrouwt in je gezin/familie, in je vriendenkring, op school of in de hobby-/ sportclub. Zij of andere mensen die je vertrouwt kunnen je ankerpunt worden.
- Je kan zelf online informatie zoeken.
- Je kan chatten, mailen of bellen.
- Je kan met een professional praten.
De rondreizende belevingsexpo WE(L) ZIJN JONG! wordt mogelijk gemaakt door de inzet en medewerking van onderstaande partners.
Blijf op de hoogte van onze newsfeed via Instagram